trešdiena, 2016. gada 24. augusts

Kā iegūt algas paaugstinājumu?

Nevienam no mums nav noslēpums, ka ikviens strādājošais algotā darbā vēlas algas paaugstinājumu, lai arī kāds nebūtu konkrētais amats, vai darbības joma. Tomēr ikviens no šāda jautājuma uzdošanas izvairās, uzskatot, ka tas būs apkaunojums un šādā veidā var tikai dabūt vēl mazāku algu, nekā tā ir. Taču tā nav! Ikvienam cilvēkam ir tiesības pieprasīt algas paaugstinājumu, protams tas ir ļoti atkarīgs no darba, kādā konkrētais cilvēks strādā.

Lai darītu šādu soli, ļoti rūpīgi ir jāizvērtē vai Jūs tik tiešām saņemat Jūsuprāt neatbilstošu algu. Lai pārliecinātos, ka Jūsu alga ir neatbilstoša, nāksies painteresēties starp paziņām vai internetā pameklēt vakances, kurās tiek norādīta konkrēta lieluma alga, taču ja šāda iespēja, vai arī sludinājumos algas netiek norādītas, tad neķeriet kreņķi. Latvijā ir vairāki portāli, kas uzskaita konkrētās profesijas vidējo alga apmēru. Pēc šiem datiem Jūs varēsiet spriest par vidējo algu šajā nozarē un ja uzskatāt, ka Jums ir mazāka un esat pelnījuši algas paaugstinājumu, tad sekojošās darbības ir pavisam vienkāršas!

Vispirms savācies visus apkoptos datus, lai tie kalpotu kā reāls pierādījums tam, ka citās iestādēs maksā vairāk. Ja šādu pierādījumu nav, tad jums nebūs īsti uz kā atsaukties un tas pazemina iespējas saņemt darba algas paaugstinājumu, Nekrītiet panikā! Ir arī citi risinājumi.

Šādā pašā veidā ir iespējams aptuveni noskaidrot, cik maksā konkrētās profesijas pārstāvim par vienu nostrādātu stundu. Šādu informāciju noskaidrot, nevajadzētu sagādāt papildus grūtības, jo internetā ir atrodami vairāki portāli, kuros tiek minēta aptuvenā vidējā samaksa par stundu, konkrētajā profesijā vai nozarē. Atrodiet, izrēķiniet cik aptuveni stundas mēnesī strādājat un sarakstiet to visu kopā uz papīra, ja rezultāts krasi atšķiras, tad iespēju dabū algas paaugstinājumi ir diezgan lielas, ja summa ir ļoti līdzīgi vai gandrīz tādi pati, tad algas paaugstinājumu ar šāda veida pierādījumu būs salīdzinoši grūti. Tādā gadījumā Jums ir jāuzsver savs personiskais viedoklis un pamatojums tam, kāpēc Jums pienāktos algas paaugstinājums.